krajevna skupnost: Občina Šentjur

Poletna in jesenska šola varstva okolja

Izvedli smo 2 termina 3-dnevnih aktivnosti za otroke. Otroci so skozi interaktivne aktivnosti in igre spoznavali tematike kot so, varovanje okolja, podnebne spremembe in trajnostni razvoj, na njim primeren način.

Namen projekta je bil dvigovanje okoljske zavesti in empatije do narave, pri otrocih, na njim primeren in zabaven način. Poleg same okoljske note, tudi vzpodbuja otroke k druženju in kvalitetnemu preživljanju prostega časa s svojimi vrstniki. Prav tako se je krepil timski duh ter sodelovanje med udeleženci.

Bodi-Ti

Izvedla sem več delavnic na temo sproščanje, čuječnost in osrednja tema je bila joga plesa, ki sem jo izvedla kar trikrat. Tekom projekta sem se naučila, da je potrebno zaupati vase in verjeti, da ti bo uspelo. Cilj projekta je bil dosežen, saj so posamezniki odšli zadovoljni in nasmejanih obrazov.

Postavitev Geocaching točk

Ob pohodnih poteh in na turističnih točkah smo postavili 9 novih zakladov v okviru mednarodno znane aplikacije Geocaching z več kot 10 milijonov prenosov. Zakladi so skriti na točkah, ki so za obiskovalce atraktivne, nudijo lepe razglede in možnost kakovostnega preživljanja prostega časa. Trije zakladi so skriti na Resevni, eden v Zgornjem trgu, eden na Botričnici, dva na Ponikvi in dva na Slivnici. Vsi zakladi vsebujejo opis okolice.

Najstniški teden

Teden (22. – 25. 8. 2022) se je začel v Aktivatorju, kjer so udeleženci skozi zabavne spoznavne igre izvedeli marsikaj zanimivega o drugih, v igri ekipno risanje pa pokazali pravi timski duh. Dan se je nadaljeval z delavnico o neenakosti v družbi, kjer so mladi razmišljali o tem, kako se sami počutijo v sodobni družbi in kako jo lahko izboljšamo. Prvi dan se je zaključil sproščeno z igranjem družabnih iger.
Drugi dan so najstniki preživeli v Dramljah. Najprej so obiskali tamkajšnje zavetišče za male živali Zonzani, kjer jim je eden od zaposlenih predstavil delovanje zavetišča ter jim ga razkazal. Skupaj so nato na sprehod odpeljali psa Rudija. Tudi nadaljevanje dneva je bilo aktivno, saj so se mladi odpravili na krajši pohod do središča Dramelj, kjer so se v kulturnem domu okrepčali ter preostanek časa porabili za igranje skupinskih iger.
Sreda je bila za udeležence razburljiva, saj so se preizkusili v lokostrelstvu. Mentorja Borut in Miran iz lokostrelskega društva Šentlok sta najstnikom najprej predstavila zgodovino in teoretične osnove lokostrelstva, temu pa je seveda sledil še praktično del, v katerem so se mladi odlično izkazali.
Zadnji dan so se najstniki z vlakom odpravili v Celje, kjer so si najprej ogledali Tropsko hišo. Tam so poleg opazovanja živali tudi nahranili lemurja ter orjaško želvo, božali tenreka in v rokah držali sikajočega ščurka. Za zaključek razburljivega tedna pa je sledila še adrenalinska pustolovščina. Mladi so obiskali Karting center na strehi Citycentra Celje in se preizkusili v dirkanju.

Bodi-Ti

S projektom želim lokalni skupnosti pripomoči na področju zdravja in soočanja s stresom. Predstaviti želim različne tehnike sproščanja-joga plesa, čuječnost, meditacijo in vizualizacijo. Za sprostitev in druženje pa želim izvesti tudi akustični večer.

Postavitev Geocaching točk

Ob pohodnih poteh in na turističnih točkah postavitev večjega števila Geocaching zakladov. S tem se bo povečala obiskanost občine, predvsem turističnih točk in pohodnih poti. Uporaba aplikacije bo privabila predvsem mlade in družine z otroki. Zakladi bodo postavljeni na točkah, kjer se bo lahko v ponudbo vključevala tudi lokalna kulinarika (planinske koče, turistične kmetije).

Narišimo zabavo

Ideja izvira iz najinega otroštva, ko smo si kot otroci zunaj, na dvoriščih, s kredami porisali tla in nanje naredili zabavne igre. Predlog je, da se s trajno narisanimi talnimi igrami obogatijo igrišča in igralne površine v Občini.

Glasbena soba Kalobje

KS Kalobje mi je dovolila uporabo prostorov nekdanje pošte. Skupaj s skupino vrstnikov (ansambel in vokalna skupina) bi jo preuredili v glasbeno sobo, za vaje in pripravo programa za različnih dogodkov in prireditev v kraju ter širše.

Skip to content